Translate

15 Ekim 2015 Perşembe

GÖRMEDEN DÖNMEYİN : RODİN MÜZESİ

Herkese yeniden merhaba!

A.Rodin

Düşünen Adam ve Kilise binası

19.yüzyılın en önemli heykel sanatçılarından fransız Auguste Rodin aslında Türklere hiç de yabancı değil. Özellikle “Düşünen Adam” heykeli birçoğumuz tarafından biliniyor. Rodin müzesi Paris 7.bölgede, École Militaire’in yakınında bulunuyor. Müze, yılda yaklaşık 700.000 ziyaretçiyle, Paris’in en önemli müzelerinden biri. Her yere olduğu gibi buraya da ulaşım oldukça kolay: metro 13.hat ile Varenne durağında, RER C hattı ile Invalides durağında inebilirsiniz. Birçok müze gibi Rodin müzesi de pazartesileri kapalı. Müzeyi sabah 10.00 ile akşamüstü 17.45’e kadar ziyaret edebilirsiniz. Çarşamba akşamları ise müze 20.45’e kadar açık oluyor. Biletler ve giriş saatleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz musee-rodin.fr/fr internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.






Cehennem Kapısı taslağı
Müze üç bölüme ayrılmış:  bahçe, otel binası ve kilise. Biz biletimizi aldıktan sonra ilk önce bahçe kısmını gezdik. 3 hektarlık alana kurulmuş olan bahçe, bahar aylarında tamamen güllerle kaplanıyor. Biz kışın gittiğimiz için bu güzelliği göremedik ancak bahçede Rodin’in en önemli heykellerini görmek mümkün. Düşünen Adam, Cehennem Kapısı ve Calais kentinin soyluları gibi önemli eserler burada sergileniyor. Farklı sanatçılar tarafından da çalışılmış olan Düşünen Adam heykeli bizi de en çok etkileyen eserlerden biriydi. Bronz ve mermer karışımı olan bu eserin ilk alçı dökümü küçük boyutta yapılmış. Bahçede sergilenen eserin son hali ise 1906 yılında tamamlanmış. Size küçük bir not; Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesinde de Türk Düşünen Adam’ı görebilirsiniz. Bu hastaneyle bütünleşen eser ise 1950 yıllarda başhekimin isteği üzerine yapılmış. Diğer etkileyici eser ise Cehennem Kapısı. Önünde durup dakikalarca tüm ayrıntıları inceledikçe, eserin ne kadar da güzel ve ince işle yapıldığı anlaşılıyor. Rodin’in sanat hayatının en önemli eseri olan La Porte de l’Enfer, aynı zamanda Düşünen Adam’ı da içinde barındırıyor; kapının tam orta kısmında küçük bir Düşünen Adam hemen göze çarpıyor. Daha önce de belirttiğim gibi kapının en ince ayrıntısı bile göz kamaştırıyor. Eser Rodin’e, Paris’teki Dekoratif Sanatlar Müzesi için sipariş edilmiş. Bu eserin de farklı versiyonları bulunmakta. Bahçede ayrıca ünlü fransız yazar, düşünür, müzisyenlerin de heykelleri bulunuyor. 
Düşünen Adam

Bahçede bulunan eserleri gezdikten sonra dinlenmek ve kahve içmek için yine bahçenin yan tarafında bulunan kafede oturduk. Kısa bir mola için sizler de bu kafede oturabilirsiniz. Otel binasına geçecek olursak; Rodin ilk önce bu binanın giriş katındaki dört odasını kiralamış, atölyesini buraya kurmuş ve bahçeyle ilgilenmiş. 1911 yılından itibaren ise bütün bina ile Rodin ilgilenmeye başlamış. Binada Rodin’in yaptığı resimler, küçük heykeller ve fotoğraflar bulunuyor. Aydınlık, geniş ve büyüleyici bu binada Rodin’in diğer yüzü ortaya çıkıyor. büyük heykelleri yaparken ne kadar çok çalıştığını, her küçük ayrıntı için ne uğraşlar verdiğini yaptığı küçük taslaklar sayesinde anlayabiliyoruz. 

Otel binası önü



Kilise bölümünde ise süreli sergiler ve Auguste Rodin'in bilinmeyen çalışmaları yer alıyor. Müze genelinde flaşsız fotoğraf çekimine belirli yerler dışında izin veriliyor. Paris'teki her müzede olduğu gibi burada da hediyelik eşya bölümünde çok farklı hatıralar bulabilirsiniz. Hepinize şimdiden iyi eğlenceler!  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder